Drogernas väg till Sverige (Tullverket)Kokain

Den största mängd kokain produceras och transporteras från norra delen av Sydamerika, främst i Colombia (70%) samt Peru och Bolivia. Därifrån skickas dem över Atlanten oftast antingen via flygtransport eller en allt mer framväxande väg att transportera drogen, via Västafrika. De senaste åren har den europeiska samt den asiatiska marknaden för kokain ökat medan den amerikanska minskat.


Ecstasy & amfetaminEcstasy och amfetamin är de droger som främst kommer från Europa, närmare bestämt Polen, Holland, Belgien och Baltikum. Dessa droger blir därmed lättare att smuggla in till Sverige på grund av de regler som gäller inresande mellan länder i Europa. Detta har lett till att närmare 95% av de syntetiska drogerna transporteras via personbilar.


Heroin


De främsta producenterna av opiater är länder från den så kallade gyllene halvmånen som består av Afghanistan, Iran och Pakistan. Även länder som Myanmar, Thailand och Laos är anmärkningsvärda producenter av opiater. Ca 10% av all heroin som produceras transporteras till Europa där tullen endast beslagtar ungefär 1/20.


Internetdroger


Internetdroger är för många de minst kända drogerna. Exempel på dessa är Spice och Mefedron. Den största leverantören av internetdroger är Kina men många skickas även över Atlanten från USA. Dessa internetdroger samlas i särskilda knytpunkter som i Europa består av Tyskland, Österrike och England. Därifrån så skickas de enkelt via posten vilket gör de väldigt lätta att beställa.


Cannabis


Cannabis kommer främst från Afrika. 90% av den cannabis som produceras kommer från Marocko och resterande andel är främst producerad i Sydafrika samt Nigeria. Därefter så transporteras drogerna främst via Spanien och in i Europa och det som kommer till Sverige kommer främst via Öresundsbron. Cannabis är även en drog som inte är helt ovanlig att producera själv då det är lättare att odla Cannabis än vad det är att exempelvis framställa amfetamin. Cannabis blir allt vanligare legaliserat runt om i världen och det har gjort att länder som Nederländerna blir en vanligare producent av drogen.

224 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla